Badania sugerują, że białko pochodzące z mięsa drobiowego wspomaga uczucie sytości w trakcie posiłku, a co za tym idzie – pomaga nam w kontrolowaniu ilości przyjmowanych posiłków. Oznacza to, że drób jest idealnym produktem dla osób na dietach redukcyjnych, a także dla tych, którzy chcą utrzymać odpowiednią masę ciała. Zdrowa waga prowadzi do poprawy czynników ryzyka związanych z układem sercowo-naczyniowym – zmniejsza poziom trójglicerydów oraz obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi.

Witamina B12 zawarta w mięsie drobiowym zapobiega takim chorobom jak arytmia czy miażdżyca. Cholina – bierze udział w kontrolowaniu pracy serca i zapobiega jego chorobom. Żelazo – zmniejsza ryzyko niewydolności serca i anemii.

Pamiętaj, jeśli chcesz czerpać wszystkie korzyści ze spożywania mięsa drobiowego, wybieraj zawsze to, pochodzące ze sprawdzonych źródeł, a także wybieraj zdrowe formy przyrządzania, takie jak gotowanie czy pieczenie. To pozwoli długo zachować Twoje serce w zdrowiu.

 

Projekt sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *