Czy wiesz, czym należy się kierować w sklepie kupując mięso?

Oto kilka kluczowych aspektów, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie mięsa drobiowego:

  1. Świeżość – świeże mięso powinno mieć różowy kolor i nie powinno wydzielać nieprzyjemnego zapachu. Unikaj mięsa o szarawym lub zielonkawym odcieniu, gdyż może to świadczyć o jego zepsuciu. Mięso powinno być jędrne i sprężyste w dotyku. Jeśli jest śliskie lub lepkie, lepiej go nie kupować.
  2. Pochodzenie: Wybieraj mięso pochodzące z pewnych źródeł, najlepiej od polskich producentów.
  3. Data przydatności do spożycia – zawsze sprawdzaj datę ważności na opakowaniu. Unikaj produktów, które zbliżają się do końca terminu przydatności.
  4. Opakowanie – zwróć uwagę na stan opakowania. Powinno być szczelne i nieuszkodzone.
  5. Skład i dodatki – sprawdzaj skład na etykiecie. Wybieraj produkty bez konserwantów, barwników i innych sztucznych dodatków.

Projekt sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego #FUNDUSZEPROMOCJI

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *