Naszym kolejnym przystankiem na kulinarnej mapie Polski było województwo zachodnio-pomorskie. Tym razem mieliśmy zaszczyt współpracować z Kołem Gospodyń Wiejskich „Mirabelka” z Juchowa, które z pasją i ogromnym zaangażowaniem podzieliło się swoimi przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Wspólnie przygotowaliśmy:

  • pokoleniową zupę grzybową na bulionie drobiowym,
  • kaczkę faszerowaną wątróbkami drobiowymi z sosem z kiszonych mirabelek z szarymi kluskami i modrą kapustą.

Już niedługo udostępnimy przepisy na te wyjątkowe dania, abyście mogli samodzielnie spróbować swoich sił w przygotowaniu tej kulinarnej uczty.

Dlaczego warto sięgać po mięso drobiowe? Ponieważ kaczka i gęś to źródło zdrowych tłuszczów: Choć kaczka i gęś mają wyższą zawartość tłuszczu niż kurczak i indyk, zawierają one korzystne dla zdrowia tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, podobne do tych występujących w oliwie z oliwek.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego

Komentowanie zablokowane