Czy wiesz, że…?
- Kurczaki rozprzestrzeniły się po całym świecie za sprawą marynarzy, którzy przywozili te zwierzęta ze względu na łatwość ich utrzymania.
- Drób, to nie tylko mięso z kurczaka, ale także z takich zwierząt jak indyk, kaczka czy gęś.
- Drób, poprzez wysoką sytość w posiłku, wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej.
- Produkty drobiowe dostarczają do 20% dziennego zapotrzebowania na cynk, co pomaga wzmocnić układ odpornościowy.
- Drób zawiera witaminę B12 i cholinę, które wspólnie wspomagają rozwój mózgu u dzieci, a także wspierają funkcjonowanie układu nerwowego.
- Mięso z kurczaka zawiera tryptofan, który powiązany jest ze wzrostem poziomu serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
- Chude białko kurczaka jest doskonałym źródłem aminokwasów, które wykorzystywane są do budowy tkanki mięśniowej.
- Aminokwasy zawarte w białku drobiowym wytwarzają keratynę, czyli włókniste białko strukturalne skóry, włosów i paznokci.
- Drób bogaty jest także w białko kolagenowe, które odpowiada za elastyczność skóry.
- W roku 2020 skonsumowano na świecie około 137 milionów ton mięsa drobiowego.
Projekt sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Brak komentarzy