Czy wiesz, że…?

  • Kurczaki rozprzestrzeniły się po całym świecie za sprawą marynarzy, którzy przywozili te zwierzęta ze względu na łatwość ich utrzymania.
  • Drób, to nie tylko mięso z kurczaka, ale także z takich zwierząt jak indyk, kaczka czy gęś.
  • Drób, poprzez wysoką sytość w posiłku, wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej.
  • Produkty drobiowe dostarczają do 20% dziennego zapotrzebowania na cynk, co pomaga wzmocnić układ odpornościowy.
  • Drób zawiera witaminę B12 i cholinę, które wspólnie wspomagają rozwój mózgu u dzieci, a także wspierają funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Mięso z kurczaka zawiera tryptofan, który powiązany jest ze wzrostem poziomu serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
  • Chude białko kurczaka jest doskonałym źródłem aminokwasów, które wykorzystywane są do budowy tkanki mięśniowej.
  • Aminokwasy zawarte w białku drobiowym wytwarzają keratynę, czyli włókniste białko strukturalne skóry, włosów i paznokci.
  • Drób bogaty jest także w białko kolagenowe, które odpowiada za elastyczność skóry.
  • W roku 2020 skonsumowano na świecie około 137 milionów ton mięsa drobiowego.

 

Projekt sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *